Fotbad

Elis ÄLSKAR att bada!
På hotellet i Oslo hade vi ju badkar och det var ju toppen. Jag lyxade till det för Ismone och Elis (och mig själv) med att köpa en flaska badskum direkt när vi kommit fram till hotellet och upptäckt badkaret!
Det fanns mer kvar på flaskan när vi åkte hem så flaskan fick följa med.
Idag fick vi användning för den när Elis skulle plaska med fötterna i diskhon!

Tidigare idag när vi var på Hab så fick vi med oss ett sitthjälpmedel, så att Elis kan sitta direkt på golvet (det är dock inte så stadigt att man kan lämna honom sittande, men man behöver inte hålla i honom) det funkade perfekt på diskbänken oxå!Som han älskar detta med vatten!
Måste hitta ett bra flythjälpmedel som vi kan ha med oss på semestern.
Flytväst funkar, men då ligger han bara på rygg, han behöver nåt som han kan vara mer aktiv i.
Idéer? Ge dem till mig!
Snart är almanackan full...

Det har varit ganska lugnt på Habiliteringsbesöken ännu så länge det här året. Det har i stort sett bara varit bad på fredagarna och föräldragrupp på tisdagarna...
Idag var det inget bad utan det var dags för årets första cpup. Vi gör cpup två gånger om året, förra gången var i november. Vid de här mätningarna så träffar vi både sjukgymnaster och
arbetsterapeuter. 
Idag började vi med Ulrika och Susanne (arbetsterapeuter). Elis var på ett strålande humör (även om han tjatade om att han ville hem hela tiden....) och pratade på som bara den. Arbetsterapeuterna är de som har koll på armar, händer och fingrar. 
Elis har fortsatt bra rörlighet i armarna, händerna och fingrarna. Något överrörliga fingrar också har han svårt med att vinkla upp handen och titta i handflatan (men när Ulrika smusslade in en chokladbit i handen på honom, då vände han galant på den öppnade handen och stoppade in chokladen i munnen 😉).
Hos Nina och Eva (sjukgymnaster) kontrolleras ben, fötter, höfter och rygg.
Jag har själv märkt att han varit väldigt spänd på baksidan av låren och det märktes oxå på mätningarna idag, där var värdena klart försämrade.
Annars så såg det bra ut även här.
Vi planerade dock in en massa saker som ska göras framöver så almanackan  kommer att bli fullskriven...
Det ska göras nya handortoser, ny arbetsstol ska provas ut, rullstolen ska göras om, den lilla rullstolen ska anpassas, ett nytt gånghjälpmedel (NF Walker - tjoho!!!) ska provas ut, inlägg till skorna ska tillverkas, botox i armarna (skulle varit gjort nu, men RegionHalland har klantat sig med kostnadsförbindelserna och handkirurgen som ska ge botoxen är tjänstledig... Så nu lutar det åt majmånad...), och sen ska vi träffa en ortoped från Lund för något måste göras åt hans lår... Oxå är det datorteket...
Ja,ja... Ännu har vi inte fått några tider (jo till dietisten och ögonläkaren...)
Det blir nog en rolig vår det här!

Sen ovanpå det så har vi lovdagarna i skolan. Inte ett datum stämmer på det papper vi fått hem, så jag vet inte vad som gäller. Har ringt rektorn, men han är föräldraledig... Jag hoppas att han hör av sig på måndag!

Ismone sprang just hem till en kompis, Elis tittar på Emil och då kanske jag borde förbereda inför morgondagens kalas - sen har jag fyllt år färdigt för i år!


Födelsedag!

I morse började Elis knorra och Stefan gjorde ett misslyckat försök i att få honom att sova lite till, jag hörde när de gick upp och väckte Ismone och gjorde sig redo att väcka mig med sång och paket!
Sången ljöd och paket delades ut!
Av Elis fick jag tjusiga örhängen.
Av Ismone fick jag ett presentkort på Stadshotellet/AsiaSpa som innebär att hon och jag ska äta frukost på hotellet och sen gå på spa tillsammans.
Stefans present innehöll teaterbiljetter till "Livet är en schlager" på cirkus i Stockholm och två hotellnätter i huvudstaden.
Fin fina presenter som jag blev så glad över!

Vi åt frukost tillsammans med Johan, innan vi gav oss ut på äventyr.

Tunnelbanepremiär för både Ismone och Elis! Vi åkte ut till Holmenkollen. Och där var det hur mycket snö som helst!
Och dimmigt så man knappt såg sina egna händer.
Vi kämpade oss igenom trappor och snöhögar och tog oss fram till hopptornet.Ganska häftigt att få se backhopparna susa ner för backen!
Jag kan dock inte förstå hur man får för sig att börja med backhoppning, tala om självskadebeteende... Och hur gör man när man börjar träna? Det är ju liksom inte bara att slänga sig utför backen!

Jag och Ismone testade både backhoppning och störtlopp i en skisimulator, skithäftigt!

Vi tog en fika på caféet innan vi åkte in till Oslo igen.

Tillbaka i stan blev det lunch på McDonalds och det var en skön känsla att sitta där och äta HELA familjen tillsammans. Dvs även Elis åt!

Några affärer fick besök av oss innan vi landade inne på hotellet igen.
Och där blev det återigen bad!


Gick sen iväg ut för att hitta en bra restaurang; det slutade med en Italiensk restaurang där Ismone åt spagetti med köttfärssås, Elis korv, Stefan en pastarätt och jag åt grillad lax med grönsaker.

Mätta och nöjda traskade vi hem till hotellet.

Både Elis var då riktigt trötta och somnade ganska så omgående.
Själv så avslutade jag kvällen med en tiramisu på rummet!

Nöjd med dagen kommer jag snart att somna gott och vakna som en pigg 40-åring i morgonbitti (fyller ju inte förrän kl 23.27 ikväll 😉)!
Oxå var vi då iväg...

I morse ringde klockan strax innan 7, jag skulle iväg och göra en efterkontroll på bilbesiktningen innan vi tog "semester". 
Bilen godkändes och jag firade genom att köra inom HåstensHallen och köpte med mig juice och frallor till frukost.

Kom hem och fick fart på den övriga familjen och efter att vi ätit, Stefan varit på Apoteket och hämtat mat till Elis och packat bilen så rullade vi ut från parkeringen. Klockan var då 9.05 - bra jobbat av familjen Appelgren.

När vi passerade McDonalds vid Varberg Nord så började Elis ropa; -Äta! (Med tanke på all problematik kring hans ätande, eller rättare sagt icke ätande så är det hela lite komiskt att ett av de ord han använder mest just nu är Äta... Och han har övergått från favoriträtten korv till Hamburgare från McDonalds.)
Vi fortsatte dock vår färd norrut.

Strax norr om Uddevalla fick det dock bli ett litet stopp; bilen behövde spolarvätska, Ismone och Elis korv och jag och Stefan kaffe. 
Statoil kunde ordna allt till oss!

Sen var det bara att fortsätta.

Helt plötsligt var vi framme vid gränsen.
21 svenska kronor fick vi betala för att komma in i landet!

Trots att vi inte hade någon karta och gps:en i mobilen inte funkade som den skulle så hittade vi fram till hotellet.
First Hotel Millennium.
Johan var där och mötte oss.

Så nu är vi här!


Vi har inte gjort så många knop idag (och har inte så många planerade de andra dagarna heller), kände att Elis och Ismone behövde få sträcka ut och göra vad de ville efter bilresan.
Ismone och Stefan gick ut en sväng och köpte med sig några mackor som vi åt som en sen lunch. 
Jag gick oxå ut en sväng för att köpa badskum, vi har ju badkar på hotellet!
Så när jag kom tillbaka kröp Ismone och jag ner bland bubblorna!

Ute hade det börjat snöa, men vi tänkte ändå äta på hotellet så det gjorde inget.

Bocca heter restaurangen (till Elis stora glädje) och maten höll vad den lovade!
Ismone åt pizza (även Elis åt en pizzabit - det är Hallelujamoment över den pojkens matintag ofta nu för tiden), Stefan pasta och jag en risotto.

Nu ligger vi till sängs alla 4, Elis och Ismone sover och jag och Stefan gör upp eventuella planer för morgondagen.

Morgondagen som innebär att jag fyller år. Och helt plötsligt är närmare 50 än 30!
Vi har inga storslagna planer för i morgon, det enda vi vet är att vi ska äta frukost tillsammans med Johan.
Sen hänger mycket på vädret.
Men förmodligen får Holmenkollen sig ett besök.

Go natt hälsar jag från Oslo!Sportlov!

Den här veckan är det sportlov, vecka 8 med andra ord (och veckan då jag fyller 40...). Jag har tagit semester hela veckan för att vara ledig tillsammans med Ismone och Elis (jo, jag är en sådan förälder som klarar av att vara ensam med 2 barn, varav en med sk särskilda behov - borde kanske få en guldbagge eller nåt), Stefan jobbar måndag - onsdag, sen åker vi till Oslo.
Ismone vill se slottet, Elis vill åka hiss och själv vill jag sova i en skön säng och äta god hotellfrukost. Stefan vill nog oxå äta gott!

Igår gick Ismone, Elis och jag i pyjamas hela dagen. Just bara för att vi ville det!
Vi pusslade, spelade massor med spel och kollade på film. Elis fick ett träningspass. Elektroderna var på, dagen gick fort med andra ord!

Idag började vi dagen med ett frisör besök. Både Ismone och Elis behövde en makeover. Maria tog sig an Elis medans Bollan fixade Ismone.

Hemma igen blev det lunch, sen fortsatte vi med lek på Elis rum och sen fick jag stryk av Ismone i Kalaha. Vi var dock inte riktigt klara över reglerna om vad som händer när man inte har några kulor i den hög man ska plocka från. Är det någon som vet så berätta gärna!

Nu är Ismone iväg och spelar innebandy och sen ska hon sova över hos sin kompis. 
Elis och jag softar i soffan, och det är snart läge för mig att påbörja en packningslista.

Senare i kväll när Elis har somnat ska jag börja googla på ett framtida beslut.
Ett stort beslut som jag hoppas blir bra.
Fortsättning följer...


När en flicka talar skånska..

... så gör jag det av hjärtat...
Jag ville ha en 40-års fest gör att jag ville ha det, för att jag älskar fest och kalas!
Goda vänner i sällskap gör mig varm i hjärtat.
Att få presenter är inte viktigt det betyder egentligen ingenting...
Men så plötsligt får jag nånting som gör mig mållös, som gör mig varmare i hjärtat än nånsin som gör mig gladare än gladast. Jag får ett bidrag, ett stort bidrag till Elis framtida träning, en träning som kan göra Elis mer självständig än vad Region Halland anser vara viktig för honom (för det väl helt meningslöst att kunna sitta och gå...) Jag gråter av kärlek. Tårarna rinner. Elis är värd detta och ännu mer. 
Min Elis är värd allt och mer där till!
Jag önskar att hela världen kunde skänka en krona till Elis konto....
Elis skulle kunna få chans till ett så mycket bättre liv, ett liv där han får en chans att välja....


Önskelista

När man fyller år ska man tydligen önska sig saker, därför hör jag nu jämt och ständigt frågan: Vad önskar du dig?

Min enda egentliga önskan är tid och timmar för mig själv, men det finns liksom inte på världskartan så det hoppar jag över...

Oxå har jag försökt komma på något annat 😉.

Ett vitmålat staket på både framsidan och baksidan, det på framsidan behövs fräschas upp och på baksidan är det målning från grunden...
(Tänk att komma hem från jobbet och se att detta var gjort, då får jag plötsligt tid över till annat!!!)

En vit bricka, gärna i plåt med lite kant runt om och i storlek så att den rymmer 2 kaffekoppar och en assiett...

En liten tv till köket - hur den sen ska kopplas in är ju då oxå en fråga...

Få lagat kranen i köket så att den slutar att läcka - börjar tröttna på att den gör det fortfarande efter ett antal år.

Fotvård, och då på ett ställe som har öppet på em/kväll så att jag kan gå dit efter jobbet och när Stefan har kommit hem.

Presentkort på nya växter till trädgården.

En snygg ljuslykta att ha stående utomhus vid entrén.
(Den behöver alltså tåla både regn och lite vind.)

Bjud ut mig på middag eller fika!
(Jag kommer gärna utan man och barn 😄)

En spark i rumpan på utvalda politiker så att de kan förstå vikten av att Elis får träna Konduktiv Pedagogik!

Sol och värme!
(Har tröttnat på kylan nu.)

Det var det jag kom på just nu, men värme, tankar och kramar räcker långt!

RSS 2.0