Bostadsanpassning

Vårt hus behöver bostadsanpassas.
Vi behöver anpassa det för att Elis ska kunna få leva ett så självständigt liv som möjligt.
Vi måste anpassa huset för att underlätta för oss alla, Elis blir inte mindre och lättare utan tvärtom.

Vi började med processen kring bostadsanpassning för snart 5 år sedan. FEM år! Det är en lång tid!
Varbergs kommun har dock inte gjort något annat än motarbetat oss hela tiden.

När man söker bostadsanpassningsbidrag hos kommunen så betyder inte det att de hjälper till med förslag och kommer med idéer utan allt det ligger på oss.
Vi har fått ta fram förslag på ritningar, kontakta byggfirmor, ta in offerter, söka bygglov, habiliteringen har fått skriva intyg efter intyg för att bestyrka Elis funktionsnedsättning.
När vi väl gjort allt detta och kommit fram till en lösning som skulle fungera för vår familj och vårt hus, då kom Varberg kommun med sitt beslut: TOTALT AVSLAG!

Handläggaren på kommunen har kommit med så många konstiga uttalanden, han har bl.a. sagt att han bedömer att Elis inte klarar av en trapphiss (jag är lite imponerad av att en tjänsteman som inte träffat Elis kan göra denna bedömning), han har ifrågasatt om vi verkligen ska bygga ut, då vi behöver söka bygglov och det kostar oss nog 7-8000 att söka bygglov och det är ju mycket pengar inför sommaren, och i samband med avslaget så fick vi kommentaren: - Det är väl inte så svårt för er att flytta....

För den som inte vet så för att vara berättigad till bostadsanpassningsbidrag så måste man ha bott i sin bostad när funktionsnedsättningen uppstått.
Vi köpte huset 2002 och Elis föddes 2010, så där finns inga tvivel.
Skulle vi däremot flytta så gör vi det med vetskapen om Elis funktionsnedsättning och då får vi leta bostad som passar Elis behov.  Så det är klart att det är enkelt för kommunen att föreslå en flytt, då får vi ju lösa allt själva och de behöver inte tänka mer på oss.

För lite mer än 1 år sedan kom detta avslag, efter att Stefan och jag fått prata inför sociala utskottet i kommunen. De valde att gå på handläggarens linje.

Vi gjorde en överklagan till förvaltningsrätten, och där har ännu inget beslut tagits....
I väntan på domen från förvaltningsrätten så har vi dock valt att själva ta tag i ombyggnationen.
I samband med att vi gjorde vår överklagan (som skickas in via kommunen), så fick nog Varberg kommun lite panik (insåg förmodligen att förvaltningsrätten kommer att ge OSS  rätt till att Elis åtminstone ska få ett rum och badrum på bottenplan), så då ändrade de sig och gav Elis rätt till ett rum och badrum på bottenvåningen.
För ett par veckor sedan kom beslutet om vad som får ingå i dessa två rum från socialnämnden.

Vi kommer dock att på egen hand även bygga ut huset.
Både på framsidan och på baksidan.
Väntar nu bara på att byggfirman kan sätta igång med att gjuta grunden.

De började att riva uterum och farstubro i höstas, men sen strulade bygglovet...  Därför har bygget legat nere, sen kom snön...
Men snart så!

Hela nedervåningen ska göras om.
Hallen ska byggas ut, köket ska göras om, vardagsrummet ska byggas ut, trappan ska byggas in, Elis ska få ett rum och badrummet ska byggas om så att det passar Elis behov.
Det kommer att bli bra när allt är färdigt!

Idag har jag packat några lådor, ju mer som är klart när snickarna säger: - NU kör vi! dess bättre är det. Köksskåpen börjar nu gapa glest, ser så oerhört mycket fram emot att få ett fräscht och välfungerande kök. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0