Ilska, frustration och kämparglöd

 
 
 
I onsdags när vi satt i väntrummet på Habiliteringen kom Elis habläkare fram till mig och berättade att det inte blev någon Move & Walk träning för Elis nästa år. Då hon i stort sett lovat Stefan för ca tre veckor sedan att det skulle bli av så blev besvikelsen enorm.
 
 
Move & Walk bygger på konduktiv pedagogik, även kallad Petö-metoden, som skapades av den ungerska läkaren Andràs Petö på 1940-talet. Metoden har vidareutvecklats av Eszter Horváth Tóthné, grundare av Move & Walk, och anpassats till svensk hälso- och sjukvård. 

Helhetsperspektivet är utmärkande för konduktiv pedagogik. Vi lägger stor vikt vid dialog och samarbete med alla som verkar runt deltagaren; familj, vänner, läkare, psykologer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, personliga assistenter, boendepersonal med flera. Inte minst för att våra deltagare ska få nytta av och möjlighet att fortsätta utveckla sina nyvunna färdigheter i vardagens olika situationer.

Gruppen är en viktig del av pedagogiken och stöder den sociala och kommunikativa utvecklingen. Men all behandling, även i grupp, sker med utgångspunkt från individens behov.
 
(Texten tagen från Move & Walks hemsida)
 
 
  I september var Stefan och Elis uppe i Göteborg på Move & Walk för en bedömning på Elis. I deras rekommendationsbrev kan man bla läsa:
 
Målsättningen för träningsperioden blir:
* Att få ett mer självständigt sittande både på mattan och på pallen med stöd av en hand och samtidigt leka med den andra.
* Att stå med rullator.
* Att gå med rullator med hjälp av en assistent.
 
Vi vill starkt rekommendera att Elis får möjligheten att komma till Move & Walk för en träningsperiod för att påbörja en utveckling mot ett aktivt liv.
 
Nu är det så att Move & Walk eller träning med hjälp av konduktiv pedagogik är långt ifrån en självklarhet för alla de som skulle gynnas av det. Det handlar om  vilket landsting man tillhör. Hade vi bott i Västra Götaland tex så hade det varit en självklarhet att få komma och träna två gånger om året (en träningsperiod är 4 veckor), men nu tillhör vi Region Halland och där har vi den stora förmånen att få träna en träningsperiod under en livstid... Och det är bara två personer om året som har möjligheten att få göra det... Tacksam för att tillhöra Region Halland? Knappast!
Jag är glad att det är val nästa år och ser fram emot att få diskutera detta med politikerna ute på stan!
Men jag tänker inte vänta tills dess utan redan nu tänker jag ta kontakt med berörda själar och få höra vad de tänker om det här.
 
Nu är det ju så att vem som helst har rätt att få träna på Move & Walk - om man betalar själv...
Kostnaden för en träningsperiod är inte skyhög, men tillräckligt hög för att jag inte ska kunna slanta upp pengarna direkt ur min plånbok. En träningsperiod kostar ca 28.000 kronor, och även om vi  i dags läget inte har råd att betala det så har vi ändå inte råd att inte låta bli...
Elis ska få träna nästa år, det har jag och Stefan bestämt! Vi vill inte beröva Elis möjligheten att få utvecklas så att han kan få ett aktivt liv.
 
Jag har öppnat ett konto som är för sparande till Move & Walk, nu ska det sökas fonder och sparas det som sparas kan. (Och lite sparas på ett annat konto också för en kommande semesterresa, för även om Elis skada tar mycket av vår tid så består familjen Appelgrens liv av mer än Cerebral Pares!) Allra helst skulle jag velat söka sponsorer, gått på torget och skramlat med en bössa, önskat att folk var lika givmilda mot personer med CP som de är mot personer som drabbats av cancer, att det varit tv-galor som samlade in pengar till ändamål för CP och att Elis fick ta del av det. Men vi lär få spara ihop pengarna själva. 84 kronor  om dagen och Elis kan få träna om ett år!
 
Och vem (mer än läkaren på hab) vill ta chansen ifrån denne gossen att få chans till ett aktivt liv?
 
 
Efter att ha kollat igenom skötväskan, kan man ge sig ut på promenad!
 
Att försöka äta själv är det bästa som finns, synd att inte kroppen gör som Elis vill...
 
 Fick tips om att skapa en fond för/till Elis, är det någon som vet hur man går tillväga så hör av er!
Hjälp oss!
 


Kommentarer
Postat av: Micaela

Det är en skandal ! Pinsamt är ordet jag söker, ändå känner jag lite grann "yes ! Där sket dom i det blå skåpet- nu jävlar plockar jag dom så de aldrig glömmer det (igen)" ...
Hörs i helgen om hur vi lägger upp vårt "slags strategi" ! Tillsammans - för Elis, och alla andra som kan behöva det !!

2013-10-25 @ 18:50:51
Postat av: Veronica

:-)

2013-10-25 @ 18:57:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0